reflection

Posted: February 19, 2010 in coretan hati

bismillah

sudah begitu lama tidak menjengah ke sini.bukan tidak ada idea,bukan tidak ada apa utk dicoretkan,but i dunno why i juz feel dat i’m pretty unwell – but plenty of things has been bugging my mind, and perhaps, it would be fair to a lot a bit of space and a bit of time to let a bit of it out.

sekejap sahaja masa berlalu meninggalkan kita.cuti 2 minggu yg hanya dihabiskan di alex begitu bermakna buatku walaupun tidak seperti teman2 lain yg merentas benua utk menghabiskan cuti kali ini.bukan tidak ingin cuma aku rasa ada sesuatu yg perlu ku isi dlm hati ini,makanan rohani yg didambakan.dan juga aku ingin cari diriku.semangat baru.

plenty of things has happened around. people around me have underwent sufferings, wrestled with difficult decisions, faced the tough  facts of life, and moved on.

i was shamed to think that small things would upset me – perhaps a bit too much. taken in context, relative to the trials faced by others around me, near and far, those that i knew of and didn’t, i was further embarrassed.

ungrateful would be one who enjoys so much fortune and comfort, yet moans when things get out of hand, when perceptions fail to be made sense of. nevertheless, moan one did.hm.thats make me realize that actually im lucky enough compared to poorer one.

well,this is adulthood for me – when things don’t always go the way i would have liked it, when things are not easy, when i’m forced to give up external control and make up for it with internal control, which is so much more difficult, but will ultimately be rewarding.

عَسَى أَن تَكْرَهُواْ شَيْئاً وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَعَسَى أَن تُحِبُّواْ شَيْئاً وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ وَاللّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لاَ تَعْلَمُونَ

Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (al-baqarah :216)

manusia selalu mengimpikan hidup yg bahagia,tenang tanpa sebarang ombak.tapi hidup tidak begitu, bukan.

ada waktu-waktunya kita perlu berlari. terpaksa berlari. mengejar dan mengharap, sedang dalam waktu yang sama, menanti. baik dalam urusan kerja, akademik, mahupun urusan-urusan lain yang lebih sulit dan rumit. risiko itu mendidik hati untuk tawakkal, untuk bergantung dengan Allah dan menerima segala ketentuan. berlarilah, setidak-tidaknya akan sampai juga ke garisan penamat – bezanya hanya cepat atau lambat. jangan hanya menyeret kaki berjalan, kelak terlalu lambat.

jangan takut untuk tampak kalah, kerana Allah mengira setiap peluh yang menitik dan air mata yang tumpah.

bukankah insan yang terlalu angkuh untuk berlari, terlalu pengecut untuk tewas dalam perlumbaan, sebenarnya kurang tegar berpaut dengan Tuhan – dan akhirnya akan kandas hanya di garisan permulaan?

ya Qadr hanya kpdMu kami mengadukan ketidakupayaan dan kelemahanku,janganlah Engkau membiarkan aku tanpa petunjuk dan hidayahMu walaupun dlm hanya sekelip mata.Ampunkan aku,kasihani aku,berilah rahmat dan maghfirahMu kpdku,semoga aku tergolong dl dalam golongan yg bersabar.ameen

حَسْبِيَ اللّهُ لا إِلَـهَ إِلاَّ هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ

Cukuplah Allah bagiku; tidak ada Tuhan selain Dia. Hanya kepada-Nya aku bertawakkal dan Dia adalah Tuhan yang memiliki ‘Arsy yang agung”(taubah;129)

some valuable pictures during holiday~

asma yg comel dan panjang mcm mkck die.hehe.pictures sent by mms by abah

jalan2 ngn momok.mcm duk oversea.hehe

lulu yg comel tak macam mak die😛

pantai depan umah sy.sunset time.tranquil sea.comforting heart.pictures taken after jogging petang
Comments
  1. lempeng says:

    bakpe ayt2 makin menggila bahasanya??sejak bila belajo sastera?

  2. genu2 says:

    haha.kenapa bila org berbahasa puitis ni kita suka memperkotak katik ye?
    wlwpun agk tidak suka,tapi dgn ayat2 mcm ni la kdg2 maksud yg ingin disampaikan lebeh jelas.
    haha.tape nik.we wrote utk share rite?utk dibaca,dan utk itu,we have to attract people.
    people lagi tends utk baca something yg menyentuh hati tak kira la tazkirah ke apa2 ke.
    teruskan nik.
    by the way…..
    memang hidup itu satu ujian.
    but,we have to face it in an appropriate way.
    semoga kita sama2 mendapat kekuatan.

    • nik_10 says:

      yup nini.im a romantic person perhaps.like u too =P.haha.terbayang jelingan mata nini bila dgr nik ckp cmni.
      hm.nway,life is a test.that is the fact.hidup ini semuanya hanyalah ujian yg kita perlu lalui utk menuju ke destinasi akhir kita.pelbagai mehnah,perhiasan duniawi yg mengaburi mata akan kita tempuhi satu2 sehinggalah kita berjumpa dgn pencarian sbnr kita.semoga anti terus thabat!go 14!

  3. nadeiya says:

    i do sometime think.
    by which parameter people weight our strength.
    really3..sometime i want to tell myself,at least i am now strong enough to stand on my own days today, despite all the shadow clouds behind.
    but when people still look at me and telling me to fly higher, higher, higher, seems like i wasnt trying at all to be strong. may be, not like they did.

    perhaps, may be i didnt fly that high. wasnt me?

    we are trying. never wanna stop. just need other to believe that im trying so hard, just be at my side.help me,show me when i was blurred enough to look for help.

    but after all, Allah is the Only one i put my trust on. only Him knows how hard we are trying in life. may be i shud ask for His guidance and help,
    we can never satisfy others. but Allah, He knows everything.

    hanya Dia sumber kekuatan
    hanya Dia sebaik2 penolong.
    hanya Dia yang sebenar2 mengetahui setiap ujian yang ditimpakan pada hambaNya..dan hambaNya itu pasti mampu melaluinya.
    dengan sabar dan solat..terus berharap pdNya.

    all the best sis.
    (self-reflection duh?)

    • gogie says:

      i think, asking u to fly higher not necessarily means that they’re judging u… maybe it’s just some humble words to motivate you, perhaps~~

      rabbuna yusahhil ukhti~~🙂

    • nik_10 says:

      hm.nice question nadiah.yes,people realy do hv their own parameters.they are judging by their eyes n by our own “tradition” which means that if others are thinking like that,then we should follow others.n that wil become a trend.nway,lk u said b4,we wil nvr satisfy others n the most important thg,we shud satisfy Him.tp kdg2 kt perlu juga ambil berat about wut others are thinking,bukan utk satisfy kan,ttp as a reflection(muhasabah) to us.myb apa yg kita buat salah dan kita xsedar,n thats jump to other’s responsibility to correct us.
      but its ok to admit that we are weak,we need help,sbb hakikat kehambaan itu sememangnya lemah.mungkin pada mata manusia kita nampak lemah,ttp jika dgn merasakan diri kita ini kuat mungkin juga akan menyebabkan kita ujub dan tidak selalu bergantung padaNya.itu adalah ujian yg lebih sukar,dan bukan mudah utk bernafas dlm jiwa hamba yg sentiasa mengakui kelemahannya.
      itulah jiwa yg ingin kita capai nadiah,bukan kebanggaan menjadi org yg paling cekal ataupun look strong in in front of others.tp penting utk kita nampak kuat,itu adalah sifat tajarrud yg tggi,tp itu bukan matlamat kita.alamak,xtau da ayat makin berbelit2.nway,yg Kuat,yg Hebat itu hanyalah Dia.kita hamba yg tak punya apa tanpaNya..

  4. salam..knik..komen2…

    juz wanna share 1 ayat..td sambel belek2 surah baqarah,terjumpa ayat ni..jom tadabur..

    “Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar”

    [al-baqarah:153]
    p/s:jazakillah perkongsian memburu gwa hamba~ =)

    • nik_10 says:

      wslm nenek farhana!
      hm.sgt betul formula yg Allah firmankan dlm ayat tu.kesabaran dan solat adalah perkara yg perlu kita titikberatkan dlm kehidupan.jika tanpa keduanya,nescaya kita tidak akan mampu utk meneruskan perjalanan ini

      p/s:jazakillah perkongsian tadabbur ayat!hehe.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s